31/05/2024
Semalam saya menghadiri majlis apreasiasi filem Pagari Bulan anjuran Pelajar Seminar Komunikasi Antarabudaya Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan (FSSK) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dengan kerjasama syarikat produksi Eleven Field Creative serta mendapat sokongan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas).
Dalam majlis apreasiasi filem sebegini, kita akan menemui sesuatu yang baharu dalam aspek pembikinan sesebuah filem, perkongsian yang membuka minda serta huraian-huraian yang mengajak kita untuk berfikir.
Saya gembira kerana sahabat saya, Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin yang merupakan pengarah filem Pagari Bulan yang mengambil masters dalam jurusan Sains Sosial di FSSK, UKM telah mengambil insiatif untuk menggerakkan program ini bersama bantuan rakan-rakannya dari batch yang sama serta tenaga pengajar dan dekan mereka.
Saya juga bangga bertemu dengan adik-adik wartawan hiburan seperti Sudirman Mohd Tahir Najiey Razak dan Padin Razal di majlis tersebut.
Mereka juga turut juga melanjutkan pengajian masters dalam jurusan yang sama di UKM tetapi senior kepada Raja Mukhriz. Hehehehe..
Lebih membanggakan saya apabila melihat Sudirman duduk bersama panel undangan iaitu Datuk Afdlin Shauki, Vanidah Imran, Thaaqib Mohamed sebagai moderator dan mengendalikan sesi itu dengan begitu baik sekali.
Bertemu dengan Raja Mukhriz menyatukan kami sebagai alumni UUM dalam batch pertama jurusan Pengurusan Industri Kreatif. Begitu juga dengan Kautsar Matsin yang bertanggungjawab membuat scoring filem Pagari Bulan ini.
Abg Aan dari Finas juga adalah batch kami. Manakala Sharifah Shahora adalah junior kami di batch yang kedua.
Raja Mukhriz dengan Padin tak henti-henti meminta saya untuk melanjutkan masters di UKM dalam jurusan yang sama dengan mereka.
Ya siapa tahukan kerana saya memang rindu nak belajar semula.
Apapun tahniah UKM! Tahniah FSSK atas inisiatif ini. Saya pasti pusat pengajian tinggi cemburu dengan apa yang anda semua lakukan.
p/s: Owh! Saya juga berpeluang bertemu Abie Abdullah yang hadir bersama Datuk Afdlin dan sudah pasti Deel Anjerr juga ikut serta di majlis tersebut. Deel Anjer juga adalah graduan UKM. Beberapa barisan pelakon Pagari Bulan juga turut kelihatan.
Majlis berbentuk apresiasi filem di universiti-universiti awam akan dipergiatkan bagi menyuntik semangat menonton filem tempatan dalam kalangan mahasiswa khususnya penuntut jurusan seni perfileman.