31/07/2023
PULAU PINANG: CALON BUKAN ISLAM DARIPADA PAS
“Saya banyak mencari NGO dan parti politik tapi tiada bantuan, sampailah saya terjumpa orang PAS.”
Dulu, Steven Koh seorang chef di sebuah resort. Restoran tu tiada sijil halal pun, tapi bulan Ramadan buat promosi bufet Ramadan. Guna ayat al-Quran.
Mesti lah jadi was-was kan untuk orang Islam makan di situ. Jadi Steven buat aduan di JAKIM, nama naik sebagai pengadu, Steven terus dibuang kerja.
Majikan p**a saman Steven atas tuduhan fitnah dengan jumlah RM1 juta. Mana nak cari duit waktu itu dengan dibuang kerja.
Maka di sinilah bermulanya kisah Steven jumpa orang PAS Penang. Steven dihubungkan dengan YB Kak Lah, Ahli Parlimen Rantau Panjang.
Kak Lah banyak bantu dan beri sokongan. Kebetulan waktu itu, ada satu lagi kes mahkamah Steven di Mahkamah Perusahaan atas kes dibuang kerja.
Steven dapat bantuan dari LUHAM, Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia PAS. Steven menang kes ini.
Disebabkan itu, majikan tarik balik saman fitnah ke atas Steven.
Bermula detik itu, Steven Koh masuk Dewan Himpunan Pendukung PAS, DHPP Pulau Pinang. Sampai hari ini banyak terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan.
Setiap bulan, Steven beri bantuan makanan dan keperluan di rumah anak yatim dan warga emas.
Kes rumah Kondominium di Taman Terubong, Steven juga antara orang penting terawal yang membawa isu ini.
Melalui Lajnah Tanah PAS Pulau Pinang, isu ini berjaya diangkat dalam Dewan Undangan Negeri.
Akhirnya para pemilik berjaya diberi rumah lain sebagai pampasan. Mereka jemput PAS Pulau Pinang ke majlis penghargaan kerana membela nasib mereka.
Kenapa Steven nak bersama PAS?
“Orang PAS sangat ikhlas berkawan. Perjuangan mereka kerana agama.”
“Kalau hidup Melayu, Islam tak semestinya selamat. Tapi kalau hidup Islam, semua bangsa selamat.”
Beruntung Steven kenal PAS dengan kisah yang sangat menyentuh hati.
Steven bukan ahli PAS pun ketika itu namun tetap dibantu saat tiada siapa berani bersama Steven memperjuangkan haknya.
Dan hari ini, Steven berdiri sebagai calon DUN Jawi untuk bantu orang lain sebagai wakil Perikatan Nasional di Pulau Pinang.
Dengan apa yang pernah dilalui Steven, percayalah Steven akan buat yang terbaik untuk rakyat Pulau Pinang.
Orang Penang, jom bagi undi kepada Steven Koh Original.